ßßß Cookit - przepis na Kąski z szynki szwardzwaldzkiej i suszonych śliwek

Kąski z szynki szwardzwaldzkiej i suszonych śliwek

nazwa

Wykonanie

Posted on 5 grudnia 2018 by
(Głosów: 1, wynik: 5 , 00 na 5)
Loading...
“ Pro­sciut­to” (z wł. — szyn­ka) prze­pis na bły­ska­wicz­ną, wykwint­ną i nie tak dro­gą prze­ką­skę.
Kupu­je­my: kro­jo­ną w pla­stry szyn­kę szwar­dzwaldz­ką i suszo­ne śliw­ki bez pestek. Będą potrzeb­ne rów­nież wyka­łacz­ki oraz papier do pie­cze­nia.
Po dwie suszo­ne śliw­ki zawi­ja­my w poło­wę pla­ster­ka szyn­ki szwar­dzwaldz­kiej i spi­na­my taki pakie­cik wyka­łacz­ką. Pie­cze­my przez 5–10 minut na bla­sze wyło­żo­nej papie­rem do pie­cze­nia (szyn­ka tro­chę pasku­dzi), w pie­kar­ni­ku nagrza­nym do ok. 200°C . Kąski z szyn­ki powin­ni­śmy piec do momen­tu, aż prze­ką­ska będzie ład­nie pach­nieć, ale jesz­cze się nie zwę­gli. Radzę pil­no­wać, bo moment zmia­ny “sta­nu sku­pie­nia” zacho­dzi dość gwał­tow­nie.
Jeśli kąskom damy tro­chę osty­gnąć i są dobrze wypie­czo­ne, zasko­czą nas chrup­ko­ścią. Poda­je­my z chle­bem i nie jemy zbyt dużo. W koń­cu więk­sza część każ­de­go kąska to śliw­ka, a te lubią powo­do­wać sen­sa­cje żołąd­ko­wo-jeli­to­we. Smacz­ne­go!
Inni trafili tutaj szukając
pół­Tu­sze rysu­nek
Zobacz podobne przepisy
Piz­za z szyn­ką, papry­ką i ogór­kiem
Wie­przo­wi­na z jałow­cem i śliw­ką
Świ­der­ki droż­dżo­we z szyn­ką i serem
Pie­czo­ny pasz­tet ze śliw­ka­mi
Kru­che cia­stecz­ka bez pie­cze­nia
Parów­ko­we ser­dusz­ka
‹ Jesienna sałatka porowa
Wesołych Świąt 2018 ›
Kategorie
Inne (15)
Kalkulatory dietetyczne (3)
Kuchenne porady (5)
Przepisy kulinarne (115)
Mięso (45)
Drób (16)
Ryby i owoce morza (8)
Wieprzowina (22)
Wołowina (1)
Nabiał (25)
Napoje (1)
Pizza (6)
Posiłek (73)
Kolacja (8)
Obiad (26)
Obiadokolacja (7)
Podwieczorek (5)
Przekąska (11)
Śniadanie (17)
Produkty zbożowe (36)
Słodycze i desery (31)
Warzywa i Owoce (35)
Chmurka tagów
boczek cebula chleb cukier kryształ cukier trzcinowy cukier waniliowy i wanilinowy czosnek drożdże piekarnicze filet z kurczaka jaja i przetwory z jaj jogurt naturalny kakao kasza gryczana kiełbasa majonez makaron marchewka margaryna masło ekstra śmietankowe i klarowane miód pszczeli mleko mąka kukurydziana mąka pszenna ogórki kiszone konserwowe i korniszony olej rzepakowy oliwa z oliwek otręby pszenne owsiane i ryżowe papryka pestki dyni pieczarki białe cremini i portobello pomidor płatki orkiszowe płatki owsiane płatki pszenne rodzynki ryż parboiled sałata ser biały ser żółty siemię lniane tuńczyk twaróg ziemniaki śmietana i śmietanka żurawina
Źródło:https://bombakaloryczna.pl/kaski-z-szynki-szwardzwaldzkiej-i-suszonych-sliwek