Wykonanie
Posted on 5 grudnia 2018 by(Głosów: 1, wynik: 5 , 00 na 5)Loading...“ Prosciutto” (z wł. — szynka) przepis na błyskawiczną, wykwintną i nie tak drogą przekąskę.Kupujemy: krojoną w plastry szynkę szwardzwaldzką i suszone śliwki bez pestek. Będą potrzebne również wykałaczki oraz papier do pieczenia.Po dwie suszone śliwki zawijamy w połowę plasterka szynki szwardzwaldzkiej i spinamy taki pakiecik wykałaczką. Pieczemy przez 5–10 minut na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (szynka trochę paskudzi), w piekarniku nagrzanym do ok. 200°C . Kąski z szynki powinniśmy piec do momentu, aż przekąska będzie ładnie pachnieć, ale jeszcze się nie zwęgli. Radzę pilnować, bo moment zmiany “stanu skupienia” zachodzi dość gwałtownie.
Jeśli kąskom damy trochę ostygnąć i są dobrze wypieczone, zaskoczą nas chrupkością. Podajemy z chlebem i nie jemy zbyt dużo. W końcu większa część każdego kąska to śliwka, a te lubią powodować sensacje żołądkowo-jelitowe. Smacznego!Inni trafili tutaj szukającpółTusze rysunekZobacz podobne przepisyPizza z szynką, papryką i ogórkiemWieprzowina z jałowcem i śliwkąŚwiderki drożdżowe z szynką i
seremPieczony pasztet ze śliwkamiKruche ciasteczka bez pieczeniaParówkowe serduszka‹ Jesienna
sałatka porowaWesołych Świąt 2018 ›KategorieInne (15)Kalkulatory dietetyczne (3)Kuchenne porady (5)Przepisy kulinarne (115)
Mięso (45)
Drób (16)
Ryby i owoce morza (8)
Wieprzowina (22)
Wołowina (1)
Nabiał (25)
Napoje (1)Pizza (6)Posiłek (73)Kolacja (8)Obiad (26)Obiadokolacja (7)Podwieczorek (5)Przekąska (11)Śniadanie (17)Produkty zbożowe (36)
Słodycze i desery (31)
Warzywa i Owoce (35)Chmurka tagów
boczek cebula chleb cukier kryształ
cukier trzcinowy cukier waniliowy i wanilinowy
czosnek drożdże piekarnicze
filet z kurczaka jaja i
przetwory z jaj
jogurt naturalny kakao kasza gryczana kiełbasa majonez makaron marchewka margaryna masło ekstra śmietankowe i klarowane
miód pszczeli mleko mąka kukurydziana
mąka pszenna ogórki kiszone konserwowe i
korniszony olej rzepakowy oliwa z oliwek otręby pszenne owsiane i
ryżowe papryka pestki dyni pieczarki białe cremini i portobello
pomidor płatki orkiszowe
płatki owsiane płatki pszenne rodzynki ryż parboiled
sałata ser biały ser żółty siemię lniane tuńczyk twaróg ziemniaki śmietana i
śmietanka żurawina